Ültetési tanácsok

Az alábbiakban némi információt szeretnék átadni az ültetésről.

Gyümölcsfa ültetés:

A faiskolából hozott gyümölcsfa gyökerét néhány órára állítsuk vízbe. Előtte a sérült gyökereit az egészséges részig vissza kell vágni. Lehetőleg nagyon keveset vágjunk le a gyökerekből. A gyümölcsfa ültetés ideje ősszel lombhullás után, vagy tavasszal a rügyfakadás előtt van.

Az őszi ültetés nem mentesít sem az ültetés utáni, sem pedig a kora tavaszi, a fakadás előtti beöntözés szükségessége alól. Fagyban, télen ne ültessünk. Főleg tavasszal, ültetés előtt szívassuk meg jól az oltványokat néhány órás teljes vízfürdőben.
Ültetés előtt ássunk egy megfelelő nagyságú gödröt és verjünk bele egy karót. A karó tartást biztosít a törzsnek. A fát függőlegesen a gödörbe helyezzük, közel a karóhoz, majd földdel takarjuk a gyökereket. Ez után óvatosan rázva felemeljük egy kissé a fát, hogy a föld a gyökerek alá kerüljön. Akkor jó a helyzete, ha az oltás helye a talajjal egy szintben van.

A gyümölcsfa gyökerekre újra földet dobunk és óvatosan megtapossuk. Ezután a maradék földet is ráterítjük és az ásó lapjával öntözőtányért készítünk, amibe 10-15 liter vizet öntünk. Végül a fát 8-as kötéssel lazán a karóhoz rögzítjük, úgy hogy a kötés a fán magasabban legyen, mint a karón. Így a fa a földdel együtt ülepedhet és a gyökerek alatt nem képződnek üregek.

 

 

Szőlő ültetése:

Az ültetés előtt egy-két órára állítsuk vízbe az szőlő oltványokat. Csak pár centivel vágjuk vissza a gyökereket, ne jobban és olyan mélyre ültessük a vesszőt, hogy az oltott rész majdnem a föld szintjéig érjen. Ha szerves trágyát is teszünk a gödörbe, azt tegyük jóval mélyebbre és terítsünk fölé földet, hogy ültetéskor ne érintkezhessen a gyökerekkel. Alaposan öntözzük be a töveket, majd tömörítsük a földet. Az első tömörítés után újra öntözzünk bőségesen és újra tömörítsük a talajt.

Ezután kupacoljuk fel a földet a szárak körül kb. 4-5 rügy magasságig, vagy a vesszők teljes magasságáig teljesen. Tavasszal bontsuk le a kupacot a tövek körül, majd metsszük vissza a szárakat a gyökérnyaktól fölfelé 3 rügyre. Az első évben maximum két szárat hagyjunk meg az oltványon a többit távolítsuk el az oltott rész fölött visszavágva.

 

 

Szabad gyökeres rózsa ültetése

A megvásárolt rózsatövek ágait vágjuk vissza 3-5 szemig, a hosszú gyökereket pedig csak kis mértékben, inkább csak a megtört részeket távolítsuk el. Ültetés előtt a szabadgyökerű rózsákat áztatni kell néhány óráig. Ültetéskor a nemes rész 2-3 cm-rel legyen a talajszint alatt. Az ültetés legmegfelelőbb időszaka október végétől a fagyokig tart, illetve a fagyok elmúltával áprilisig.

Az ültetéshez olyan mély és széles gödröt ássunk, hogy a gyökérzet jól elférjen benne, és a szemzés helye 2-3 cm-rel a talajszint alá kerülhessen. A gödröt humusszal kevert kerti földdel töltsük fel. Ültetés után alaposan locsoljuk be a töveket. Miután a víz felszikkadt, gyengén tömörítsük, a földet majd újra iszapoljunk!Miután ismét felszikkadt a talaj még egyszer tömörítsük a földet alaposabban és ezután 15-20 cm magasan földdel töltsük fel a rózsákat. Csak akkor kell kitakarni, amikor a rügyek már duzzadnak. Tavasszal, a rendszeres öntözésről gondoskodni kell.

 

 

Edényes növények ültetése:

Ha meleg és száraz az időjárás, akkor az öntözésre jobban oda kell figyelnünk.

Arra ügyeljünk, hogy a frissen beültetett növényünk körül a talaj ne száradjon ki.

A tavaszi ültetési idény a fagyok elmúltával május végéig, június elejéig terjed, de nyugodtan elültethető bármilyen edényes növény ezen idő után is.

Az őszi ültetési idény augusztustól a fagyokig tart. Az edényes növény ültetésekor csak le kell venni az edényt a gyökérzetről és egy kicsit nagyobb ültető gödörbe tenni, a földet visszatölteni és kis tányért készíteni az öntözővíznek.

Ha nagyon agyagos a talajunk, akkor valamivel nagyobb gödröt készítsünk, amibe tőzeggel kevert kerti földet tehetünk. Így picit lazább szerkezetű lesz a földlabda környéke.

A frissen ültetett cserepes növényeket ültetés után alaposan, többször, azután hetente egy, esetleg két alkalommal öntözze meg. Egy-egy eső alkalmával soha ne feltételezze, hogy elegendő a nedvesség, erről a gyökérlabda környékén saját maga győződjön meg.

Fontos, hogy még a szárazságtűrő növényeket is öntözze rendszeresen az ültetés után, hogy gyors fejlődésnek indulhasson a gyökérzet. Az ültetés után egy növényt se hagyjon magára. Öntözzön és gaztalanítson a tövek környékén.

Ajánlott cikkek